Medikal estetik dolgu cildin alt tabakasına enjeksiyon ile uygulanan bir medikal estetik yöntemidir. Dolgu seneler içerisinde güneş ışınlarının negatif etkisi ve yaşa bağlı mimik çizgilerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca hacim kazanılması istenilen bölgelere de uygulanarak dolgunluk kazanması sağlanabilmektedir.
Medikal Estetik Dolgunun İçeriği Nedir?
Hyalüronik asit, sentetik madde, kollajen ve otolog dolgu olarak ayrılan farklı içerikli dolgu çeşitleri bulunmaktadır.
Hyalüronik asit en sık tercih edilen dolgu maddesidir. Yan etkileri diğer dolgu uygulamalarına göre daha minimal oranda görülmektedir. Nadiren de olsa uygulama bölgesinde kızarıklık, morarma ve şişliğe rastlanabilmektedir. Kalıcılığı 6-12 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde sürekli uygulamalarda gereken dolgu miktarının giderek azaldığı gözlemlenmektedir.
Sentetik madde içerikli dolgular yerleşmemiş ve ince görünümlü küçük çizgilerin giderilmesinde kullanılır. Ehil bir el tarafından uygulanmadığı takdirde kalıcı bir hasar bırakabilmektedir. Normalde ciltte bulunmayan ve laboratuvar ortamında oluşturulan bir dolgu maddesi olduğu için vücutta daha geç parçalanmaktadır. Bu nedenle kalıcılığı daha uzun süreli olmaktadır. Kızarıklık, morluk, şişlik gibi yan etkilere ve cerrahi operasyonda görülen bir takım nodüllere nadiren rastlanılmaktadır.
Kollajen içerikli dolgular hayvan odaklı olduğu için alerjik reaksiyonlar sıklıkla görülen dolgulardır. Görünümü doğal olmakla beraber kalıcılığı kısa sürelidir.
Otolog dolgular kişinin kendi vücudundan edinilen dolgulardır. Kişinin yağı uyluklarından, kalçasından ve karnından alınarak işlenerek ihtiyaç bölgesine enjekte edilir. Lipoinjection olarak da adlandırılan yöntem ile vücuttan alınan yağ işlenerek dolgu malzemesi haline getirilerek uygulanır. Kalıcılığı hyalüronik asit içerikli dolgulara göre daha kısa sürelidir.
Dolgunun Kullanım Alanları Nerelerdir?
İnce yapılı dudakları dolgunlaştırmak, elmacık kemiklerini belirginleştirmek, kısa çene hattını cerrahi olmaksızın uzatmak için kullanılabilmektedir. Göz altında yorgunluk, genetik yatkınlık ve stres kaynaklı oluşan çökmelerin giderilmesinde de uygulanabilmektedir.
Dolgu maddeleri yüz dışında vücudun farklı bölgelerinde de kullanılabilmektedir. Eldeki kemikli görünümü ve yaşlılık belirtilerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır.
Dolgu ve Botoks Arasındaki Fark Nedir?
Botoks yerleşmiş çizgilerin tam olarak giderilmesini sağlamakta yeterli değildir. Botoks mimik kaslarının faaliyetini azaltarak yeni oluşumların önüne geçmektedir. Dolgu ise kırışıkların alt kısmına enjekte edilerek doku altını doldurarak çizgi görünümünü yok denilecek kadar azaltmaktadır.
Fazla mimik kullanımı ve yaşa bağlı olarak oluşan ince kırışıklıklarda kaş ortası, alın bölgesi ve kaz ayağında tercih edilebilen botoks, gözaltında uygulanamamaktadır. Gözaltı çukurluğu ve gözaltı morluğuna yönelik dolgu uygulaması gerçekleştirilebilmektedir.
Dolgu noninvaziv yöntemle kişinin yüzünde deformasyona uğramış bölgelerde uygulanan ve sıklıkla tercih edilen bir medikal estetik uygulamasıdır. Dolgu ile ameliyatsız çene, burun ve dudak şekillendirmesi gerçekleşebilmektedir.
Uygulama Öncesi ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Fiyat odaklı verilen kararlardan kaçınılmalıdır. Maliyet düşürülerek kullanılan maddenin etkinliği azaltılarak uygulama yapılmaktadır.
- Tüm uygulamalar steril ortamda dezenfekte edilmiş aletlerle yapılmalıdır.
- Dolgu uzman bir doktor tarafından uygulanmadığı takdirde geçici sinir felci gözlemlenebilmektedir.
- Uygulama sonrasında güneş koruyucu ile cilt bariyerini korumak gerekmektedir.
- Her dolgu, her bölgede kullanılamamaktadır. Cildin ve dokunun ihtiyacına göre en doğru dolgunun, doğru bölgede kullanılması sağlanmalıdır.
- Kişi kan sulandırıcı aspirin vb. gibi bir ilaç kullanıyor ise uygulamadan 7 gün öncesinde ilacı bırakmış olması önerilmektedir. Bu tarz kan sulandırıcı ilaç kullanımında uygulama bölgesinde morarmalar görülebilmektedir.
- Şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıkları olan ve düzenli ilaç kullanımı bulunan bireylerin uygulama öncesinde doktoruna danışması önerilmektedir.
Dolgu Uygulaması Nasıl Uygulanır ve Ne Kadar Sürer?
Uygulama alanının steril olması sağlanır ve işaretlemesi yapılır. Kişinin acı hissinin azaltılmasına yönelik anestezik bir krem ile uygulama alanı uyuşturulduktan sonra ince uçlu iğnelerle dolgu işlemi işaretli alanlara uygulanır. Dolgu işleminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için uygulamanın bir hafta aralıkla iki defa uygulanması gerekmektedir.
Enjeksiyon işlemi işaretli alanlarda bir kaç dakika toplamda 15 dakika kadar süren son derece konforlu ve kısa süreli bir uygulamadır. Uygulamanın konforlu olması ve sonrasındaki reaksiyonlar göz önüne alındığında cerrahi operasyonlara göre çok daha sık tercih edilmektedir.
Detaylı bilgi sahibi olmak ve dolgu uygulaması hakkında bilgi almak için 0 530 301 46 26 numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tedavinin, kişisel beklentilerinizi hangi ölçüde karşılayacağı uzmanlarımız tarafından değerlendirilerek sürecin kapsamı özel olarak size sunulacaktır.